Godziny otwarcia: pn - pt 8.00 - 20.00

6 sposobów na poprawę odporności

Komora hiperbaryczna sposobem na poprawę odporności organizmu. W okresie przejściowym zimowo-wiosennym często dopada nas spadek formy, osłabienie organizmu i odporności. Co zrobić, żeby się wzmocnić i poprawić odporność? Niewątpliwie tlenoterapia hiperbaryczna jest jednym ze sposobów wspierania układu odpornościowego. W poniższym artykule przedstawimy Ci również inne sposoby na wsparcie odporności. 

Niestety badania dowodzą, że większość z nas świadomie zaczyna wspierać swoją odporność dopiero, gdy pojawią się u nas pierwsze objawy choroby lub gdy cierpimy na nawracające infekcje.

Poświęć 7 minut na przeczytanie tego tekstu, może uda Ci się wdrożyć chociażby jeden punkt.

6 sposobów na poprawę odporności:

1. KURKUMA


Kurkuma zawiera barwnik kurkuminę, który jest odpowiedzialny za dobroczynne właściwości prozdrowotne ostryżu. Barwnik wykazuje działanie przeciwzapalne i efektywnie walczy z różnymi typami bakterii oraz wirusów.

Czy wiesz, że dodanie szczypty pieprzu do kurkumy powoduje 1000 – krotny wzrost jej właściwości?

Wykonaj domową pastę z kurkumy i dodawaj pół łyżeczki do jogurtu lub kefiru:

Składniki:

2- 3 łyżki kurkumy w proszku

1/2 szklanki wody (lub więcej)

2 – 3 szczypty mielonego czarnego pieprzu

Wykonanie:

Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj kurkumę oraz pieprz. Gotuj mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Gotuj na lekkim gazie przez co najmniej 7-8 minut. Jeśli pasta stanie się zbyt gęsta, dodaj więcej wody, a jeśli jest zbyt rzadka dodaj więcej kurkumy. Pastę można przechowywać w lodówce przez okres do 3 tygodni.

Co zrobić z gotową pastą? Zblenduj jogurt naturalny lub kefir z kawałkiem banana. Do tego dodaj trochę pasty z kurkumy. Jedz codziennie przez 40 dni.

 

2. Komora hiperbaryczna sposobem na poprawę odporności organizmu


W komorze hiperbarycznej oddychasz 100% tlenem w warunkach wyższego ciśnienia niż atmosferyczne. Powoduje to wysycenie hemoglobiny tlenem, ale także rozpuszczenie tlenu w osoczu. Dzięki temu wszystkie tkanki w całym organizmie są lepiej dotlenione. Tlenoterapia hiperbaryczna cieszy się coraz większą popularnością. 

Tlenoterapia hiperbaryczna:

  • poprawia odporność,
  • ma działanie bakteriobójcze,
  • niweluje stany zapalne,
  • oczyszcza organizm z toksyn.

Zobacz jak wygląda zabieg w komorze hiperbarycznej: ZABIEG

komora hiperbaryczna kraków
Tlenoterapia hiperbaryczna – wspomaganie odporności.

O wskazaniach do tlenoterapii przeczytasz tutaj: https://kcth.pl/wskazania/

3. SPORT I SEN

Regularne uprawianie sportu oraz zdrowy sen również pozwalają zachować naszemu organizmowi siły i odporność. Staraj się nie zarywać nocy, spokojny głęboki sen  z pewnością powoli zregenerować zmęczony i zestresowany organizm.  Żadna przesada nie jest wskazana, dlatego uprawiaj aktywność fizyczną z głową. Pamiętaj, że szybki marsz czy spacer też może być ćwiczeniem.

4. CZOSNEK

Niewątpliwie czosnek jest niezastąpionym elementem zimowego menu. Przede wszystkim zawiera fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.  Jest skuteczny w różnego rodzaju infekcjach, pomagając w walce z przeziębieniem, grypą, czy infekcjami ucha. Spożywając go regularnie wzmacniamy organizm.

5. JEDZ WARZYWA I OWOCE – źródło witaminy C i ß-karotenu


Do warzyw i owoców stanowiących szczególnie dobre źródło witaminy C zalicza się:
brukselkę, chrzan, jarmuż, paprykę czerwoną i zieloną, natkę pietruszki, szpinak, kalafiora i kalarepę oraz porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytrynę, grejpfrut i pomarańczę.
ß-karoten znajdziemy w marchewce, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, szczawie, szczypiorku, papryce czerwonej, boćwinie oraz takich owocach, jak: morele, melony, brzoskwinie i śliwki.

komora hiperbaryczna kraków
Jedz warzywa i owoce.

6. SPOŻYWAJ PRODUKTY BOGATE W CYNK


Cynk chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, ponieważ uczestniczy w dojrzewaniu i funkcjonowaniu limfocytów T. W związku z tym niedobór cynku zwiększa podatność na infekcje. Do produktów bogatych w cynk zalicza się głównie ostrygi, wołowinę i inne czerwone mięsa. Nasiona roślin strączkowych, orzechy, szpinak, szparagi

Reasumując, korzystajmy z przedstawionych sposobów zanim pojawią się u nas pierwsze objawy choroby. 

Podaruj bliskim odporność: VOUCHERY  i skorzystaj z zabiegów w komorze hiperbarycznej na poprawę odporności. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *