Potencjał REDOX
Potencjał Redox stanowi jeden z najistotniejszych wskaźników jakości wody i innych napoi. To on określa czy płyny, które spożywamy działają na nasz organizm uzdrawiająco, czy też wyniszczająco.
Czy rzeczywiście jest to taki ważny parametr? Co właściwie określa? Odpowiedzi na te i wiele innych
pytań znajdują się poniżej.
Spis treści
Czym jest potencjał Redox?
Jedną z najważniejszych cech wody wzbogaconej rozpuszczonym wodorem cząsteczkowym jest
posiadanie ujemnego potencjału Redox. W związku z tym jest to swego rodzaju wskaźnik jakości, wyrażany w miliwoltach (mv), a mierzony dedykowanym miernikiem ORP.
Ponadto Redox oznacza zdolność wody do wchodzenia w reakcję chemiczną zwaną oksydacją lub redukcją.
Innymi słowy, wskaźnik ten określa miarę zdolności przyjmowania lub oddawania elektronów. Im
wyższy jest potencjał Redox, tym większa jest również skłonność do utleniania, będącej niejako
kradzieżą elektronów z innych obszarów naszego organizmu. I odwrotnie, im niższy potencjał Redox,
tym większa skłonność do oddawania elektronów i bycia czynnikiem redukującym, eliminującym
wolne rodniki.
Dodatni potencjał
Woda, która odznacza się dodatnim potencjałem Redox jest cieczą o właściwościach utleniających.
Im większy wskaźnik, tym bardziej utleniający roztwór. W konsekwencji mogą się w nim pojawiać wolne rodniki, które
wyniszczają w naszym organizmie białka, a nawet DNA. Prowadząc tym samym do obumierania
poszczególnych komórek, czego efektem są choroby i oznaki starzenia.
Ujemny potencjał
W obecnych czasach nietrudno dotrzeć do pozytywnych opinii o wodzie z ujemnym potencjałem
Redox. Badania potwierdzają, że regularne spożywanie takiej wody zapewnia lepsze wchłanianie i
spowolnienie procesu starzenia.
Jako największe zalety wody o ujemnym potencjale Redox wymieniane są wzrost odporności,
poprawa krążenia, lepsza przyswajalność witamin i minerałów, poprawa funkcjonowania jelit, oraz
wiele innych zalet obejmujących wszystkie układy i narządy.
Wodór molekularny a potencjał Redox
Wodór molekularny, zwany też wodorem cząsteczkowym, jest najskuteczniejszym antyoksydantem,
który zmniejsza ryzyko chorób oraz spowalnia procesy starzenia organizmu. Antyoksydanty, czyli
przeciwutleniacze, to naturalne związki chemiczne, które chronią organizm, neutralizując wolne
rodniki. Naturalne jest zatem, że woda nasycona wodorem, prócz swoich podstawowych zalet,
będzie wykazywała się również wyjątkowo niskim potencjałem Redox.
Doświadczenie
W ostatnim czasie postanowiliśmy sprawdzić jak potencjał ten wypada na tle napojów zazwyczaj przez nas spożywanych. W tym celu przygotowaliśmy Coca-Cole, wodę mineralną dostępną na sklepowych pułkach, zieloną herbatę oraz wodę wodorową. Potencjał Redox wyżej wymienionych napoi zmierzyliśmy dedykowanym miernikiem ORP. Wyniki nie były dla nas zaskakujące.
Coca-Cola: 323
Woda mineralna: 230
Zielona herbata: -63
Woda wodorowa: -200
Wyniki przeprowadzonego przez nas doświadczenia potwierdziły słowa naukowców. Woda wodorowa wykazuje się najniższym potencjałem Redox. Sprawia to, że jest ona najskuteczniejszym antyoksydantem, skutecznie eliminującym wolne rodniki. Całe doświadczenie mogą obejrzeć Państwo poniżej.
Osoby zainteresowane leczeniem wodorem, zapraszamy do naszych punktów partnerskich w Krakowie i Częstochowie.
Kraków
KCTH Spiro, ul. Rzeczna 8/1
KCTH Spiro, Filia Ruczaj, ul. Raciborska 17 (Pasaż Ruczaj)
telefon: +48 730 174 307
Częstochowa
OMEGA-3, ul. PCK 2b lok. 8
telefon: +48 607 874 746