Stres oksydacyjny: PODEJMIJ WALKĘ Z WOLNYMI RODNIKAMI
O tym, czym są wolne rodniki i stres oksydacyjny możecie przeczytać w naszym poprzednim artykule. Teraz chcielibyśmy zachęcić Państwa do podjęcia walki z nadmierną ich ilością w naszych organizmach, co w dzisiejszych czasach jest bardzo powszechnym problemem.
Spis treści
Przyczyny stresu oksydacyjnego
Dla przypomnienia, czynnikami, które zaburzają równowagę między oksydantami a antyoksydantami (czyli związkami neutralizującymi nadmiar wolnych rodników tlenowych) są:
- zanieczyszczenie powietrza;
- palenie tytoniu;
- promieniowanie UV;
- promieniowanie jonizujące;
- spożywanie alkoholu;
- nieodpowiednia dieta
Nasze organizmy stoją więc przed ogromnym wyzwaniem stawianym przez świat. Oczywiście naturalnie wytwarzają związki je neutralizujące, ale bywa, że jest to nie do końca wystarczające. Oto nasze propozycje jak możesz bronić się przed nadmiarem wolnych rodników.
Obrona przed wolnymi rodnikami
DIETA
Tutaj przedstawimy kilka porad i wskazówek co do diety przeciwzapalnej:
- Warzywa to podstawa. Najlepszym wyborem są te zielone np. jarmuż, kapusta, szpinak, sałata, roszponka itd. oraz surowe, które można spożywać np. w koktajlach, surówkach). Warto wprowadzić do diety kiszonki, kiełki np. brokułów oraz strączki.
- Równie ważne – owoce. Najlepszym wyborem są takie owoce jak: jagody, jeżyny, borówki, maliny, truskawki, ale również figi, jabłko, ananas.
- Spożywajmy nasiona i orzechy oraz awokado.
- Nie zapominajmy o kwasach omega- 3, które znajdziemy w tłustych rybach morskich, orzechach włoskich, oleju rzepakowym, lnianym, nasionach Chia, siemieniu lnianym oraz jajkach.
- Spożywajmy tylko okazjonalnie czerwone mięso i tłuste sery.
- Bardzo ważne są również przyprawy takie jak: cynamon, oregano, kurkuma, gorczyca, imbir.
- Warto spożywać witaminy z grupy E, C i A, których bogate źródła znajdziemy w:
- Witamina E: oliwa z oliwek, migdały, olej słonecznikowy, orzechy laskowe, kiełki oraz zarodki nasion zbóż, pomidory, brokuły, brukselka, szpinak, brzoskwinia i czarna porzeczka, łosoś, mintaj, śledź, jaja
- Witamina C: dzika róża, czarna porzeczka, kiwi, truskawka, greipfrut, papryka, natka pietruszki, brukselka, brokuły, kapusta
- Witamina A: tran, wątroba, marchew, szpinak
UNIKANIE NARAŻANIA SIĘ NA CZYNNIKI RYZYKA ROZWOJU WOLNYCH RODNIKÓW
- Ograniczenie lub wyeliminowanie palenia papierosów
- Ograniczenie spożycia alkoholu
- Wykonywanie ćwiczeń o średniej intensywności
- Używanie filtru przeciwsłonecznego
WODOROTERAPIA a stres oksydacyjny
Inhalacje wodorem molekularnym mają silne działanie antyoksydacyjne. Naturalnym antyoksydantem w naszych organizmach jest glutation, a jego wspomagaczem wodór molekularny. To właśnie dlatego terapie wodorem pozytywnie wpływają na nasz organizm hamując lub niwelując postęp chorób. Z terapii wodorem molekularnym możesz skorzystać w Krakowskim Centrum Tlenoterapii Hiperbarycznej, do którego serdecznie Cię zapraszamy.
TLENOTERAPIA HIPERBARYCZNA
Tlenoterapia hiperbaryczna będzie idealnym wyborem w obronie przeciwko zanieczyszczeniom powietrza, smogowi, które przyczyniają się do rozwoju wolnych rodników.
Oddychanie tlenem, a w szczególności w czystej postaci tlenem hiperbarycznym przyspiesza usuwanie karboksyhemoglobiny z krwioobiegu. Ponadto przyspieszenie ewakuacji tych cząsteczek podczas zabiegów w komorze hiperbarycznej zmniejsza nasilenie stanów zapalnych w obrębie organizmu.
Gdzie możesz skorzystać z zabiegów?
Mamy do wyboru aż trzy lokalizacje w Krakowie:
- ul. Rzeczna 8/1 (Filia Krowodrza) +48 730 174 307
- ul. Raciborska 17 (Filia Ruczaj) +48 531 128 447
- ul. Koło Strzelnicy 3 (Filia Wola Justowska) +48 533 101 332
ZAPRASZAMY!