6 sposobów na poprawę odporności
Komora hiperbaryczna sposobem na poprawę odporności organizmu. W okresie przejściowym zimowo-wiosennym często dopada nas spadek formy, osłabienie organizmu i odporności. Co zrobić, żeby się wzmocnić i poprawić odporność? Niewątpliwie tlenoterapia hiperbaryczna jest jednym ze sposobów wspierania układu odpornościowego. W poniższym artykule przedstawimy Ci również inne sposoby na wsparcie odporności.
Niestety badania dowodzą, że większość z nas świadomie zaczyna wspierać swoją odporność dopiero, gdy pojawią się u nas pierwsze objawy choroby lub gdy cierpimy na nawracające infekcje.
Poświęć 7 minut na przeczytanie tego tekstu, może uda Ci się wdrożyć chociażby jeden punkt.
Spis treści
6 sposobów na poprawę odporności:
1. KURKUMA
Kurkuma zawiera barwnik kurkuminę, który jest odpowiedzialny za dobroczynne właściwości prozdrowotne ostryżu. Barwnik wykazuje działanie przeciwzapalne i efektywnie walczy z różnymi typami bakterii oraz wirusów.
Czy wiesz, że dodanie szczypty pieprzu do kurkumy powoduje 1000 – krotny wzrost jej właściwości?
Wykonaj domową pastę z kurkumy i dodawaj pół łyżeczki do jogurtu lub kefiru:
Składniki:
2- 3 łyżki kurkumy w proszku
1/2 szklanki wody (lub więcej)
2 – 3 szczypty mielonego czarnego pieprzu
Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj kurkumę oraz pieprz. Gotuj mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Gotuj na lekkim gazie przez co najmniej 7-8 minut. Jeśli pasta stanie się zbyt gęsta, dodaj więcej wody, a jeśli jest zbyt rzadka dodaj więcej kurkumy. Pastę można przechowywać w lodówce przez okres do 3 tygodni.
Co zrobić z gotową pastą? Zblenduj jogurt naturalny lub kefir z kawałkiem banana. Do tego dodaj trochę pasty z kurkumy. Jedz codziennie przez 40 dni.
2. Komora hiperbaryczna sposobem na poprawę odporności organizmu
W komorze hiperbarycznej oddychasz 100% tlenem w warunkach wyższego ciśnienia niż atmosferyczne. Powoduje to wysycenie hemoglobiny tlenem, ale także rozpuszczenie tlenu w osoczu. Dzięki temu wszystkie tkanki w całym organizmie są lepiej dotlenione. Tlenoterapia hiperbaryczna cieszy się coraz większą popularnością.
Tlenoterapia hiperbaryczna:
- poprawia odporność,
- ma działanie bakteriobójcze,
- niweluje stany zapalne,
- oczyszcza organizm z toksyn.
Zobacz jak wygląda zabieg w komorze hiperbarycznej: ZABIEG
O wskazaniach do tlenoterapii przeczytasz tutaj: https://kcth.pl/wskazania/
3. SPORT I SEN
Regularne uprawianie sportu oraz zdrowy sen również pozwalają zachować naszemu organizmowi siły i odporność. Staraj się nie zarywać nocy, spokojny głęboki sen z pewnością powoli zregenerować zmęczony i zestresowany organizm. Żadna przesada nie jest wskazana, dlatego uprawiaj aktywność fizyczną z głową. Pamiętaj, że szybki marsz czy spacer też może być ćwiczeniem.
4. CZOSNEK
Niewątpliwie czosnek jest niezastąpionym elementem zimowego menu. Przede wszystkim zawiera fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Jest skuteczny w różnego rodzaju infekcjach, pomagając w walce z przeziębieniem, grypą, czy infekcjami ucha. Spożywając go regularnie wzmacniamy organizm.
5. JEDZ WARZYWA I OWOCE – źródło witaminy C i ß-karotenu
Do warzyw i owoców stanowiących szczególnie dobre źródło witaminy C zalicza się:
brukselkę, chrzan, jarmuż, paprykę czerwoną i zieloną, natkę pietruszki, szpinak, kalafiora i kalarepę oraz porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytrynę, grejpfrut i pomarańczę.
ß-karoten znajdziemy w marchewce, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, szczawie, szczypiorku, papryce czerwonej, boćwinie oraz takich owocach, jak: morele, melony, brzoskwinie i śliwki.
6. SPOŻYWAJ PRODUKTY BOGATE W CYNK
Cynk chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, ponieważ uczestniczy w dojrzewaniu i funkcjonowaniu limfocytów T. W związku z tym niedobór cynku zwiększa podatność na infekcje. Do produktów bogatych w cynk zalicza się głównie ostrygi, wołowinę i inne czerwone mięsa. Nasiona roślin strączkowych, orzechy, szpinak, szparagi
Reasumując, korzystajmy z przedstawionych sposobów zanim pojawią się u nas pierwsze objawy choroby.